Vandaag de dag zijn de ‘vintage’ en ‘retro’ stijl één van de populairste interieurstijlen. De stijlen zijn geliefd binnen alle lagen van de samenleving, omdat deze kenmerkende items zorgen voor een warme, vertrouwde en persoonlijke uitstraling in het interieur.

We krijgen dan ook wel eens de vraag óf er en zo ja, wát het verschil is tussen de termen vintage en retro. Met name omdat wijzelf enkel spreken over ‘vintage’.

De betekenis van deze twee termen is inderdaad niet hetzelfde, hoewel ze vaak wel onterecht door elkaar worden gebruikt. De enige overeenkomst dat de twee termen met elkaar hebben is dat ze beide dezelfde “oude” look omschrijven. Vooraf kun je stellen dat retro spullen en meubelen oud lijken, terwijl vintage spullen en meubelen echt oud zijn.

Wat is vintage?

Waar gesproken wordt over de ‘vintage‘ stijl, spreekt men over het algemeen over items uit de jaren ’50, ’60, 70’, ’80 en ’90. Vintage items bevatten de karakteristieke elementen uit die specifieke tijd. Hoewel deze items – een meubelstuk, karpet, verlichting, schilderij, e.d. – van een goede kwaliteit zijn, zijn ze over het algemeen gebruikt en kunnen ze dus gebruikssporen bevatten. Vintage voorwerpen of meubels vertonen ‘historische lagen’ en vertellen als het ware de geschiedenis van de vorige eigenaren.

Dat neemt niet weg dat een vintage item ook ongebruikt kan zijn, doordat het bijvoorbeeld nooit officieel is verkocht (denk daarbij aan het opkopen van een winkelvoorraad). Deze items worden ook wel ‘new old stock‘ genoemd en verkeren over het algemeen dan ook in de best mogelijke vintage staat. In dat geval is het dus als nieuw, maar wel vintage.

Vintage items zijn wat je noemt ‘authentiek’.

 

au·then·tiek (bijvoeglijk naamwoord)
1
betrouwbaar, geloofwaardig; = echt

 

Wat is retro?

Wanneer er gesproken wordt over de ‘retro’ stijl, spreekt men over nieuwe items die gebaseerd zijn op de stijl van de “vintagejaren”. Deze items zijn dus opnieuw geproduceerd, maar wel met dezelfde kenmerkende elementen uit die tijd. Vaak wordt er een moderne twist aan gegeven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan radio’s met een vintage-look, maar met de hedendaagse techniek erin verwerkt.

Retro voorwerpen en meubels zijn vaak niet zo oud, zelfs vrij recent gemaakt. Items met een ouderwetse uitstraling of een ‘vintage look’ zijn dus niet automatisch ‘vintage’. Retro-items als vintage benoemen is dan ook not-done.

Je zou kunnen zeggen dat retro op vintage is geïnspireerd. Retro is dan ook een afkorting van het woord ‘retrospectief’.

 

re·tro·spec·tief (bijvoeglijk naamwoord)
1
terugblikkend op het verleden

 

Antiek

Snappen we het nog? Om het verhaal compleet te maken bestaat er ook nog de ‘antieke’ stijl. Deze term wordt gebruikt voor items van minstens 100 jaar oud. Uitzondering op deze “regel” is dat voorwerpen en meubilair uit de Art-deco periode (AD. 1915-1940) ook al antiek mogen worden genoemd. Naast dat deze items dus bijzonder oud zijn, zijn ze mede daardoor vaak ook zeldzaam. Een ander kenmerk is dat het voorwerp of meubel zoveel mogelijk handgemaakt is.

 

1an·tiek (bijvoeglijk naamwoord)
1
afkomstig uit een vroegere stijl- of cultuurperiode
2
ouderwets

 

2an·tiek (het; o)
1
voorwerpen van oude kunstnijverheid met kunst- of curiositeitswaarde

 

Ook wijzelf zijn iedere keer weer blij verrast om te zien op welke manieren de stijlen in diverse interieurs worden toegepast. Ben je blij met een item dat je bij ons gevonden hebt, stuur ons dan een foto toe van hoe dit in jouw interieur staat! Daar zijn wij weer blij mee!

Aanbevolen artikelen